Hur kallt får det vara i en lägenhet?
Det är viktigt att vi trivs och är bekväma i vår bostad. Det inte bara luftens kvalitet, ljudnivå och fungerande utrustning som är viktigt. Inomhustemperaturen behöver ligga på rätt nivå för att vi ska må bra. Men hur kallt får det vara i en lägenhet? Och vilka är riktlinjerna som en hyresvärd måste följa? Läs mer här.
Vad är för varmt eller kallt i en lägenhet?
Din bostad behöver ha en trivsam inomhustemperatur och det är hyresvärdens skyldighet att se till att temperaturen håller sig på rätt nivå. Normal inomhustemperatur i en hyresrätt ska inte vara lägre än 20 grader, men i de flesta fall är en temperatur mellan 20 och 23 grader vanlig under normala väderförhållanden. Under sommaren ska lägenheten inte vara varmare än 26 grader.
Även om hyresvärden gör ett bra jobb och underhåller värmesystem, ventilation, fönster och dörrar i hyreshuset kan inomhustemperaturen påverkas av drastiska ändringar i vädret. Under sen höst kan vädret slå om från plusgrader till flera minusgrader på ett par timmar, vilket kan göra att inomhustemperaturen i din lägenhet sjunker. Detta beror oftast på att värmesystemet inte har hunnit komma igång efter den snabba ändringen i utomhustemperaturen.
Under dessa förhållanden är det lätt hänt att det är lite extra kallt i lägenheten under en period. Om det däremot inte blir varmare i lägenheten på flera dagar kan något vara fel på värmesystemet och du bör kontakta Slättö för att göra en felanmälan.
Hur vet du om det är för kallt i din lägenhet?
Det enklaste sättet att ta reda på om det är för kallt i din lägenhet är att använda en termometer och själv mäta inomhustemperaturen. Placera termometern mitt i ett rum, cirka 60 cm ovanför golvet och mät temperaturen.
När är det för kallt i lägenheten?
Det ska vara minst 20 grader i din lägenhet. Under vinterhalvåret kan det dock kännas som att det är kallt i lägenheten när utomhustemperaturen sjunker. Många gånger kan inomhustemperaturen sjunka för att man har täckt över elementen som brukar sitta under fönstrena eller blockerat ventiliatonsrören.
Om du har mätt temperaturen och märker att den ligger under 20 grader i flera dagar i sträck bör du först kontrollera att det inte står stora möbler framför elementen. Tjocka gardiner kan också påverka elementens effektivitet. Kontrollera även att ventilationsöppningarna i vägg eller tak inte är täckta. Om du har ställt en soffa eller en byrå framför elementet kan detta vara anledningen till varför din lägenhet är för kall. Flytta möbeln till en annan plats och se om temperaturen stiger.
När ska man felanmäla för kall lägenhet till hyresvärden?
Om du har kontrollerat element och ventilation och det är för kallt i din lägenhet ska du göra en felanmälan till Slättö. Anledningen till kall lägenhet kan vara att fönster eller dörrar inte sitter tätt eller att någonting är fel med värmesystemet i huset. Om du gör en felanmälan kan vi kontrollera vad som är fel och åtgärda problemet. Det är viktigt för oss att du trivs i din lägenhet och korrekt inomhustemperatur är en viktig del av trivsamheten.
Kan det bli för varmt i lägenheten?
Förutom för kall lägenhet kan du, under sommaren, även uppleva att det är för varmt i lägenheten. I många fall är det lättare att själv åtgärda för varm lägenhet än för kall, särskilt om värmen beror på sommarvädret. Du kan dra ner persienner eller gardiner för att hålla solljuset ute, vädra lägenheten på natten och använda saker som avger värme mer sällan.
Elektronik som gamingdatorer, projektorer, spelkonsoler och avancerade ljudsystem blir ofta varma och använder sina interna fläktar för att blåsa ut varmluften i rummet. Detta kan göra att ett redan varmt rum blir ännu varmare. Om du har elektronik som står igång hela dagarna kan detta vara anledningen till att din lägenhet är för varm.
Det kan även vara för varmt om ventilationen i huset inte fungerar som den ska. Du kan själv kontrollera att ventilationen i din lägenhet fungerar genom att hålla handen för en ventilationsöppning och känna om det drar. Om det inte är något luftflöde i ventilationen bör du göra en felanmälan så att vi kan kontrollera ventilationssystemet i både din lägenhet och i hela huset.