Vad är en hyresrätt?
En hyresrätt är en lägenhet, eller annan typ av bostad, som du hyr av en fastighetsägare. Fastighetsägaren är oftast en kommun, en privatperson eller ett företag. När du bor i en hyresrätt betalar du hyra varje månad och har ett kontrakt som, i de flesta fall, gäller tills vidare. Som hyresgäst äger du inte lägenheten och ansvarar därför inte för underhåll och skötsel av de objekt som hör till lägenheten, som vitvaror och fönster.
Om du istället vill äga din lägenhet kan du köpa en bostadsrätt. Du kan läsa mer om skillnaden mellan en hyresrätt och en bostadsrätt i vår detaljerade artikel.
Vad betyder hyresrätt och vad ingår i hyran?
En hyresrätt är, som namnet antyder, en lägenhet som du hyr av fastighetsägaren. Ett hyreskontrakt signeras innan inflyttning där information om bland annat hyra, regler och hyresperiod står med. Hyresavtalet signeras mellan hyresgästen, eller hyresgästerna, och hyresvärden.
När du bor i en hyresrätt betalar du hyra varje månad. I hyran ingår grundläggande förmåner som sophantering, fastighetsservice, och skötsel av fastighetens allmänna ytor. I de flesta lägenhetshus finns även tvättstuga, parkering, lekplats och förråd, som alla kan ingå i hyran eller kosta en avgift per månad. Specifikt parkeringsplats är ofta en kostnad som inte ingår i bashyran utan har en separat avgift.
Hyresvärdens ansvar i en hyresrätt
I en hyresrätt är det hyresvärden som ansvarar för nästan allt i lägenheten och fastigheten du bor i. Hyresvärden ser till att allt i din lägenhet fungerar som de ska, är i gott skick och att du har de förutsättningar som krävs för ett bekvämt boende. Det är även hyresvärdens ansvar att se till att till exempel hissen fungerar, att sopsorteringen sköts och att trapphus och korridorer är rena och fräscha.
Hyresgästens ansvar i en hyresrätt
Du som hyresgäst har också ett ansvar när du bor i hyresrätt, men det är inte lika stort som hyresvärdens ansvar. Hyresgästen ansvarar för att ersätta förbrukningsvaror, som glödlampor, samt kostnader för eventuella skador som orsakas av hyresgästen under tiden han eller hon bor i lägenheten. Skador som uppkommer på grund av slitage eller vanlig användning, till exempel på vitvaror och badkar, är däremot inte hyresgästens ansvar.
Det viktigaste ansvaret hyresgästen har är att följa de ordningsregler som gäller. Eftersom du bor i ett lägenhetshus som du delar med flera andra boende är det viktigt att alla följer reglerna och respekterar sina grannar. Ofta står ordningsreglerna i hyreskontraktet eller i en bilaga som du får när du flyttar in.
Hur får man en hyresrätt?
Att få en hyresrätt kan vara svårt i vissa delar av landet medan du i vissa städer kan signera ett avtal och flytta in redan samma vecka. I Stockholm, Göteborg och Malmö är till exempel kötiden för hyresrätter ofta flera år långa. Hos Slättö annonserar vi våra lediga hyresrätter på vår hemsida samt på HomeQ, en marknadsplats på nätet för lägenheter.
Fördelar med att bo i hyresrätt
Det finns mängder av fördelar med att bo i en hyresrätt, jämfört med en bostadsrätt. Här listar vi ett par av de viktigaste fördelarna:
- Du behöver inte investera en stor summa pengar på en kontantinsats. När du köper en bostadsrätt behöver du betala minst 15% av lägenhetens värde, medan ett hyreskontrakt oftast bra kräver en deposition på 1–2 månadshyror.
- Du har en stabil månadskostnad och vad hur mycket du behöver betala varje månad. Du behöver inte oroa dig för räntehöjningar som påverkar bolån.
- Om något går sönder i lägenheten hjälper hyresvärden dig med reparationer.
- Hyresvärden ersätter trasiga vitvaror och andra produkter som hör till lägenheten, utan att det kostar dig något.
- Regelbundet underhåll ingår. Din lägenhet målas om eller tapetseras regelbundet. Du får ofta själv välja färg eller tapet från ett urval som hyresvärden erbjuder.
- Det är enkelt att flytta utan att behöva tänka på att sälja din gamla lägenhet, hur bostadsmarknaden ser ut eller betala mäklaravgifter.
- Du har även möjlighet att byta lägenhet med en annan hyresgäst som hyr av samma hyresvärd.
Nackdelar med att bo i hyresrätt
Det finns även ett par nackdelar med hyresrätt att ta hänsyn till när du väljer mellan hyresrätt och bostadsrätt.
- Du kan inte renovera eller göra stora ändringar i lägenheten. I många fall kan du måla om eller tapetsera själv, men kan inte göra större renoveringar som att byta ut ett helt kök eller kakla om badrummet.
- Eftersom du inte äger lägenheten kan du inte heller ta del av vinsten om fastighetens värde ökar medan du bor där.
- Du har mindre inflytande på förändringar i fastigheten. I en bostadsrätt får alla i föreningen vara med och rösta om stora beslut.
- Skyldighet att anmäla fel och skador. Du ansvarar för att anmäla eventuella fel och skador i lägenheten i god tid. Skulle du till exempel inte felanmäla ett läckande rör i köket kan du behöva betala för reparationer från vattenskador på grund av detta.
Vanliga frågor om hyresrätter
Här hittar du svar på flera vanliga frågor om hyresrätter.
Vad är en hyresrätt?
En hyresrätt är en lägenhet, eller annan typ av bostad, som du hyr. För att bo i en hyresrätt behöver du signera ett kontrakt med hyresvärden och betala hyra varje månad.
Hur mycket kostar det att bo i en hyresrätt?
Hyran beror på var i landet lägenheten ligger och hur stor boyta lägenheten är. Andra faktorer som fastighetens ålder, särskilda förmåner för boende och parkeringsplats kan påverka hyran. Om du har kallhyra behöver du även betala för vatten och el.
Vilket ansvar har man som hyresgäst?
Som hyresgäst kan du bo i och nyttja din lägenhet enligt de ordningsregler som gäller där du bor. Du ansvarar för kostnader som kan uppkomma om du har orsakat skador i lägenheten på grund av oaktsamhet eller vårdslöshet.
Hur länge kan man bo i hyresrätt?
De flesta hyreskontrakt gäller tills vidare och har en uppsägningstid på en till tre månader. Det betyder att du kan bo i lägenheten tills du eller hyresvärden säger upp kontraktet. Det finns även andra typer av hyreskontrakt där hyresperioden är begränsad till en specifik tidsperiod.