Bild på en pappa som leker med sin dotter tillhörande sektionen flytta ihop.
7 december 2022

Flytta ihop med din partner

Att flytta ihop med sin partner är ett stort steg i alla relationer. Från stunden man bestämmer sig för att bli sambo till den första morgonen när man vaknar tillsammans efter att ha flyttat ihop kan vara en spännande period för alla involverade. Det är även ett stort beslut som kräver noggrann planering. Men vad behöver man tänka på innan man tar beslutet och när är det lämpligt att ta steget? Här går vi igenom ett par punkter ni bör diskutera innan ni blir sambo och vi har även satt ihop en lista med praktiska tips som kan göra flytten smidigare för er båda.

Varför väljer man att flytta ihop?

Det kan finnas många anledningar till att man väljer att flytta ihop med sin pojkvän, flickvän eller partner. För många är sambo-livet ett naturligt nästa steg i ett förhållande som känns bra. För andra kan beslutet baseras på ekonomiska eller logistiska anledningar. Oavsett varför ni väljer att flytta ihop är det otroligt viktigt att ni diskuterar saker öppet och ärligt innan ni tar ett officiellt beslut.

När ska man flytta ihop?

Exakt när i ett förhållande som man bör flytta ihop är väldigt annorlunda för alla. Din egen och din partners personlighet, karriär och livssituation är faktorer som alla spelar en roll när det kommer till det stora beslutet att flytta ihop. En del par väljer att flytta ihop så fort de lärt känna varandra. Andra är särbos i flera år innan de tar steget in i sambolivet. 

Vissa flyttar ihop samtidigt som andra par i vänskapskretsen gör det och andra flyttar ihop när det är det bästa ekonomiska och logistiska beslutet för båda. När det är bäst att flytta ihop är alltså väldigt individuellt och något som är bäst att diskutera med sin partner.

Vad ska man tänka på när man flyttar ihop?

Ett par ämnen ni bör ta upp i god tid är hur ni ska hantera uppdelningen av utgifter när ni bor ihop. Hyra, el, mat och diverse abonnemang är utgifter som många par väljer att dela kostnaden för. Men ni kanske har särskilda förutsättningar som kräver att ni diskuterar vem som ska betala för vad. Det här är något som kan göra saker krångliga när ni redan flyttat ihop, om ni inte pratat om det på förhand. Se därför till att ni är på samma bana långt innan ni åker och köper flyttkartonger.

Även praktiska saker som hur ofta ni ska städa, hur ni ska inreda, vem som ska handla eller laga mat är smart att diskutera innan flytten. Ni känner förmodligen varandra tillräckligt bra för att veta om en av er är pedantisk med renligheten hemma eller om den andra har särskilda matvanor. Om ni båda vet vad som gäller kan de första månaderna i samma bostad vara mycket smidigare. 

Men saker förändras naturligt med tiden när man bor ihop, särskilt om ni blir fler i hushållet. Mycket av det ni kommer överens om kan komma att förändras med tiden, men det är oftast lättare att ha en gemensam grund att utgå ifrån än att ta saker som de kommer i börja av ett samboförhållande.

Flytta in hos partnern eller skaffa nytt boende tillsammans?

En annan viktig faktor när man ska flytta ihop är var ni ska bo. Har en av er en stor lägenhet i ett fantastiskt läge som ni kommer att trivas i eller är det bättre att ni skaffar en ny bostad tillsammans? Detaljer som hur stor boyta ni behöver, närhet till jobb och att ni tycker om området ni bor i kan spela stor roll när ni väljer var ni ska bo. 

Fundera över hur mycket plats ni behöver för att få plats med bådas möbler och andra tillhörigheter så att ni vet om ni kan flytta in i en av era befintliga lägenheter eller om ni behöver leta efter ett nytt boende. Behöver ni hitta större lägenhet kan ni kika på lediga lägenheter hos Slättö.

Flyttanmälan, hyreskontrakt och försäkring

Er hyresvärd behöver meddelas när en ny person flyttar in i en befintlig lägenhet. Ni behöver även göra en flyttanmälan hos Skatteverket, om ni inte flyttar ihop tillfälligt. Om ni flyttar till en ny bostad tillsammans behöver ni även diskutera vem som ska stå på hyreskontraktet. Tänk även på att om en av er ska behålla sin gamla lägenhet och hyra ut den i andra hand är det ofta inte möjligt för den personen att stå på det nya kontraktet. 

Även hemförsäkring behöver tecknas om ni flyttar till en ny bostad ihop. Flyttar ni däremot in hos en av era befintliga lägenheter kan ni bara kontakta försäkringsbolaget och meddela dem att ni blivit fler i hushållet. I de flesta fall behöver man egentligen inte kontakta försäkringsbolaget då det räcker med att vara folkbokförd på samma adress för att ingå i samma hemförsäkring. Men det skadar inte att skicka iväg ett mail och fråga för att vara säker.

Tips som gör flytten smidigare

När ni har pratat om detaljerna och bestämt er för var ni ska bo är det dags att planera flytten. Att flytta ihop är nästan precis som att flytta själv med en stor skillnad. När man flyttar själv är det allt som behöver planeras. En flytt av ett hem till en annan plats. Men nu ska två hem bli ett och om ni valt att flytta till en ny bostad ska även två flyttlass transporteras till er nya bostad.

För att göra saker så enkla som möjligt och minimera stressen på flyttdagen, är det smart att planera flytten så gott ni kan. Genom att organisera hela processen går allt mycket fortare och smidigare och ni kan fokusera på att laga er första middag tillsammans som sambos istället för att panik leta efter mobilladdaren som ligger i en av 37 kartonger.

Märk alla kartonger tydligt så att ni båda vet vad som ligger var. Det här gör det lättare packa upp, men det ser även till att kartongerna hamnar i rätt rum från början. Märk även alla sidor av kartonger som innehåller ömtåliga föremål så att den som bär kartongen är extra försiktig. Just ömtåliga föremål är viktiga att packa noggrant och korrekt. Andra saker att tänka på under flytten är:

  • Köp gott om lådor, tejp och bubbelplast innan flyttdagen
  • Be vänner eller familj hjälpa till för att göra flytten så smidig som möjligt
  • Boka hellre större flyttbil än att åka fler vändor för att spara massor av tid
  • Packa en första-dagen-kartong med saker som toapapper, handdukar, laddare, glas, bestick, tallrikar och annat som kommer att behövas medan ni packar upp
  • Ha flera flaskor med vatten eller annan dryck i flyttbilen
  • Packa kartonger med tunga objekt blandat med lättare saker, som till exempel böcker med kläder eller stekpannor med handdukar

Saker att tänka på efter att man flyttat ihop

Efter att ni har flyttat ihop är det viktigt att fortsätta hålla en öppen kommunikation med sin partner. Det är normalt att ni behöver göra vissa justeringar allteftersom ni vänjer er vid att bo tillsammans, så ha tålamod och förståelse för varandra. Lyssna mer på varandras behov än att försöka få igenom era egna åsikter och ert nya samboliv kommer helt organiskt att bli bättre.

Modal Trigger