Bild för sektionen om att flyttpacka.
17 november 2022

Enkla tips för att flyttpacka smart

Du har skrivit på hyreskontraktet och det är snart dags för flytt. Det är dags att packa ner livet i kartonger och flytta in i din nya bostad. Här hittar du massor av enkla och användbara tips som kommer att hjälpa dig flyttpacka smart och göra flytten smidigare. Slättö har samlat mängder av tips inför flytt, råd för flyttpackning och ett par fiffiga lösningar på denna sida.

Hur flyttpackar man på bästa sätt?

Börja alltid flyttpacka i tid. Det är lätt att underskatta hur mycket som ska packas och hur lång tid det kommer att ta. Börjar du din flyttpackning ett par veckor innan flytten genom att packa ner saker du inte använder lite i taget, kommer du inte att behöva stressa när flyttdagen börjar närma sig.

Ett annat smart grundläggande tips är att planera flyttpackningen på ett smart sätt. Köp flyttkartonger, bubbelplast och annan utrustning du kommer att behöva medan du packar i god tid. Boka hellre en större flyttbil än en mindre om du är osäker på hur mycket saker du har och be gärna vänner eller familj om hjälp om du inte anlitar en flyttfirma.

Tips för att flyttpacka kläder

Innan du börjar flyttpacka kläder bör du först gå igenom garderoben och rensa gamla och trasiga kläder eller plagg som du aldrig använder. De kläder som fortfarande går att använda kan du ge bort till välgörenhet eller sälja på en andrahandsmarknad.

När det kommer till själva packningen är det alltid smart att packa ner kläder i kartonger som är halvfulla men som redan väger tungt. Du kan stoppa ner kläderna i de tomma ytorna mellan andra saker i flyttkartongerna, både för att dra ner antalet flyttkartonger och för att förhindra att det som ligger i kartongerna flyger runt och riskerar att gå sönder under flytten. En viktig tumregel när man flyttar är just att inte ha halvtomma kartonger eller kartonger där innehållet ligger löst och kan glida runt.

Kläder som hänger i galgar kan du trä sopsäckar över och packa ner i en stor resväska eller flyttkartong. På så vis är det bara att hänga upp galgarna i din nya garderob direkt utan att behöva krångla med galgarna.

Flyttpacka porslin, glas och andra köksartiklar

Att packa porslin och glas säkert är förmodligen det krångligaste momentet när det kommer till flyttpackning. Känsligt porslin och tunna glas går lätt sönder om de inte lindas in och packas på rätt sätt. 

Använd bubbelplast, tidningspapper och handdukar och linda in glas och porslin individuellt innan du lägger ner dem i flyttkartongen. Lägg gärna ner en större handduk i botten av kartongen så att det är mjukt i botten. Tallrikar är bäst att linda in i tidningspapper och packa ner stående på högkant. Kom ihåg att markera kartonger med glas och porslin så att den som bär vet om att det som ligger i kartongen är ömtåligt. Rita även pilar på sidorna så att kartongen inte råkar ställas på sidan eller upp-och-ner.

Tavlor, speglar och andra objekt som kan krossas

Tavlor och speglar är också svåra att packa, eftersom de ofta har ojämna kanter och är känsligast i mitten. Linda in dessa saker i bubbelplast och filtar. Täck gärna över de känsliga delarna med wellpapp eller kartong för att förebygga att en vass kant river hål i tavlan eller krossar glaset i spegeln. Om de inte får plats i en flyttkartong är det smart att lägga tavlor och speglar högst upp i flyttlasset och se till att de inte glider runt med rep eller tejp. 

Hur man flyttpackar tunga saker

Tunga saker, som böcker, köksmaskiner och gjutjärnspannor, kan göra att flyttkartongerna väger alldeles för mycket. Det smartaste man kan göra när man packar är att blanda tunga och lätta saker i kartongerna, så att det inte blir för tunga. Har du många böcker kan du till exempel lägga ner böcker i botten av flera kartonger och lägga ner filtar eller kläder på böckerna.

Se till att stora förvaringsmöbler är tomma

Förvaringsmöbler och andra möbler med förvaring bör vara helt tomma när de transporteras. Tejpa gärna fast lådor och skåp ordentligt så att de inte råkar öppnas och slår i något under flytten. Är du extra rädd om dina möbler kan du linda in dem i wellpapp på rulle som du kan köpa hos de flesta bygghandlarna.

Glöm inte allt du behöver när du kommer till ditt nya hem

Kom ihåg att alltid packa en ryggsäck, resväska eller flyttkartong med de viktiga sakerna du behöver medan du packar upp resten av dina saker. Ha tandborste, handdukar, toalettpapper, mobilladdare och ett extra ombyte i en väska som du bär med dig under flytten.

Packa även en låda med lampor, städartiklar, sängkläder, ett par glas, tallrikar och bestick i en egen kartong. Det här är saker du kommer att behöva, antingen under uppackningen, eller första natten efter flytten och då är det bra att du vet vilken kartong de ligger i och kan packa upp den först.

Markera flyttkartongerna med rum och innehåll 

Om du har packat allt som ska in i sovrummet i en kartong och saker som ska förvaras i förrådet i en annan, är det ju smidigt om de hamnar i rätt rum redan under flytten och du kan börja inreda samtidigt som du packar upp. Markera dina flyttkartonger genom att skriva vilket rum de ska till och den som bär in kartongen i din nya bostad kan lägga kartongen på rätt plats direkt. 

Du kan även skriva vad kartongen innehåller på lådans sidor så att du hittar det du letar efter lättare om du inte hinner packa upp allt på flyttdagen. Det är också bra att markera om en kartong innehåller känsliga saker och inte bör hamna längst ner om kartongerna ställs på varandra.

Smarta tips att komma ihåg när du flyttpackar

Här har du en fiffig checklista som du kan använda för att flyttpacka smart:

  • Börja flyttpacka i god tid, så att du har tid att rensa, planera och organisera flytten
  • Köp kartonger och utrustning du behöver för att packa
  • Blanda tunga och lätta saker för att förebygga att kartongerna väger för mycket
  • Fyll hellre dina lådor så gott du kan än att använda plastpåsar eller väskor. Ju färre “paket” du har desto lättare och fortare kommer flytten att gå
  • Packa ner det du kommer att behöva så fort flyttbilen kommer fram i en separat kartong som du packar upp först
  • Lägg ner viktiga dokument, värdepapper och saker som passet i en väska du har koll på under hela flyttens gång
  • Kom ihåg att dricka tillräckligt och ta en paus för att äta under flytten så att du eller ni har tillräckligt med energi för att packa och packa upp allt
Modal Trigger