Bild två en sprucken glödlampa tillhörande sektionen Elpriset.
5 oktober 2023

Spara el hemma och sänk din elkostnad

Att spara el hemma har blivit en allt viktigare fråga för många hushåll. Inte bara för att minska elförbrukningen och vår påverkan på miljön, men också för att spara energi och sänka elkostnaden. Med tanke på den ständigt ökande elkostnaden per år letar många efter enkla tips och smarta sätt att effektivt spara el hemma. Här listar vi våra bästa tips och metoder för att sänka din elkostnad, spara energi, och göra en insats för miljön.

En man som tänker på olika elpris faktorer

Vad påverkar elpriset?

Elpriserna, precis som priset för nästan alla andra konsumtionsprodukter, påverkas av tillgång och efterfrågan. De tider på dygnet då väldigt få behöver el är priset lägre medan tidiga vardagsmorgnar när nästan hela landet är uppe och gör frukost och använder hårtorken går elpriset upp.Elpriset är lägst när efterfrågan är som lägst. Efterfrågan på el varierar under hela dagen och är oftast som lägst mitt i natten när de flesta ligger och sover och inte använder el. Allra billigast är elen mellan klockan 2 och 4 på natten. Men kan man verkligen få en lägre elräkning om man kör tvättmaskinen, torktumlaren och diskmaskinen på natten när alla andra sover?

Hur sparar man mest på el? – Lista på 8 enkla tips för att sänka din elkostnad hemma

1. Använd energieffektiva apparater.

När det är dags att byta ut dina gamla apparater, så tjänar du på att välja energieffektiva modeller när du köper nytt. Moderna kyl och frys som är energisnåla apparater kan drastiskt sänka elkostnaden per år. Sådana apparater är visserligen ofta lite dyrare vid inköp, men det betalar sig att köpa energisnåla prylar eftersom det sänker din elräkning över tid. Modern teknik har ofta lett till 10-30 procent mindre förbrukning av energi.

2. Släck alla lampor när du lämnar ett rum.

Var noga med att alltid släcka lamporna när du lämnar ett rum eller går hemifrån. Att lämna en lampa tänd i ett oanvänt rum över en längre tid kan förbruka nästan lika mycket energi som vissa hushållsapparater. Detta är en liten insats som faktiskt kan göra riktigt stor skillnad i din elförbrukning över tid. Att alltid släcka lamporna är en enkel vana som hela familjen kan anamma, och som kan hjälpa barn att bli mer energimedvetna.

3. Ställ in termostaten på en lägre temperatur.

Att sänka din inomhustemperatur med bara några få grader har en väldigt stor inverkan på din totala energiförbrukning. Ställ in termostaten på ett sätt som undviker att du eldar i onödan. Det är ett enkelt knep som kan ge stora besparingar, särskilt under årets kallaste vintermånader. Enligt Göteborgenergi.se står uppvärmningen av hemmet för 60% av hushållets energiförbrukning. Genom att sänka termostaten hemma kan du få cirka 5 procent mindre el i uppvärmningskostnad.

4. Isolera ditt hem ordentligt och täta alla fönster.

Genom att isolera ordentligt kan du hålla värmen kvar inomhus under vintern. Du håller även kylan kvar inne under sommaren. Det minskar behovet av uppvärmning och nedkylning, vilket i sin tur hjälper dig att spara el. Ni kan läsa mer om estimat på besparningar med god tillägsisolering här!

5. Använd energisparlägen på dina apparater.

På många moderna apparater kan du välja energisparlägen som minskar elanvändningen när de inte används. Att aktivera dessa lägen är ett smart och enkelt sätt att minska din elförbrukning utan att kompromissa med apparatens funktion.
Har du timpris på elen och vill använda detta till din fördel finns det idag gott om smarta hjälpmedel som kan stå till tjänst. Appstyrda eluttag med timer, smarta vitvaror med digital schemaläggning och slow cookers som kan laga lördagslunchen medan du vilar är alla moderna lösningar som passar dig som vill dra nytta av timpriset.

6. Byt alla glödlampor till LED-lampor.

Moderna LED-lampor använder mycket mindre energi än traditionella glödlampor och har dessutom en längre livslängd. LED-lampor ger de ett lika starkt eller till och med bättre ljus som traditionella glödlampor, så du sparar inte bara el – du får till och med bättre belysning. Jämfört med tradtionella glödlampor, kan man estimera att LED lampor leder till 70 procent mindre förbrukning av el.

7. Lufttorka din tvätt.

Genom att undvika att använda torktumlaren kan du minska din elförbrukning. Lufttorkning är mer energieffektivt och det är också mer skonsamt för dina kläder. En skonsammare torkning förlänger plaggens livslängd, vilket också är bra ur ett miljöperspektiv.

8. Undvik att ha apparater i standby-läge.

När apparater är i standby-läge förbrukar de nämligen fortfarande el. Därför är det bättre att koppla ur dem från vägguttaget när de inte används. På så vis förhindrar du bara onödig elförbrukning. Det kan också förlänga apparaternas livslängd eftersom de får vila när de är urkopplade.

Andra metoder för att dra ner elkostnaderna

Förutom att skaffa elavtal med timpris och flytta din elanvändning till när elen är billigast på dygnet, finns det även andra metoder som kan hjälpa dig att spara på din elräkning. Ett långsiktigt alternativ är att investera i energieffektiva hushållsapparater och vitvaror. Nya, energieffektiva elektroniska produkter drar ofta extremt lite el jämfört med äldre apparater. För att sätta det i perspektiv, kan en gammal apparat använda nästan lika mycket energi som flera nya apparater tillsammans.

Att köpa ett nytt kylskåp märkt med energiklassen A för att ersätta en 20 år gammal kyl kan verkligen påverka elräkningen positivt. Kylskåpet är ju en vitvara som är på dygnet runt och drar därför el hela tiden. Äldre vitvaror är inte lika energieffektiva som nya varianter. Skillnaden i elförbrukning är särskilt stor när man jämför elslukande vitvaror som torktumlare eller dammsugare från 90-talet med moderna versioner.

Varför är det viktigt att spara el hemma?

Att spara el gör inte bara gott för plånboken, det är också viktigt för vår planet. Minskad elförbrukning betyder dels lägre kostnader, men också mindre el påverkan på miljön och lägre koldioxidutsläpp. Det finns många olika sätt att minska elförbrukningen och spara över till roligare saker än att betala elräkningen.

Se gärna Vattenfalls checklista för att spara energi och sänka elkostnaderna!

Vad är det som drar mest el i hemmet?

När vi pratar om energiförbrukning i hemmet finns det vissa apparater och system som oftare står för en större del av elkostnaden än andra. Först och främst är det värt att nämna uppvärmning, särskilt om du har ett elektriskt värmesystem.

Elda smart och se över isoleringen för att inte slösa energi här. Därefter kommer stora vitvaror som kylskåp, frys och tvättmaskin. Dessa apparater är i ständig användning, och om de är äldre modeller eller inte särskilt energieffektiva kan de dra mycket el per år.

Även mindre apparater som datorer, TV-apparater och laddare kan ackumulera en överraskande stor mängd energiförbrukning, särskilt om de lämnas på eller i standby-läge. För att minska elförbrukningen här är det viktigt att ha koll på sina apparater, uppgradera till energieffektiva modeller när det är möjligt och alltid stänga av dem när de inte används.

När är elen billigast?

När är elen billigast? Ett ständigt aktuellt ämne, särskilt med tanke på att elpriset har varit en het potatis de senaste åren. Elpriset, liksom de flesta andra priser, drivs av lagarna om tillgång och efterfrågan. För dem med timprisavtal kan priset variera kraftigt under dygnets timmar.

Generellt är elen billigast under natten, när majoriteten av människor sover och många arbetsplatser är stängda. Mer specifikt sjunker priset oftast efter 22:00 och fortsätter att vara lågt fram till efter 05:00 på morgonen. De absolut lägsta priserna brukar uppmätas mellan 02:00 och 04:00.

Under dagen sker naturligtvis förändringar i pris beroende på efterfrågan. Elen är dyrast på morgonen, när människor vaknar och börjar sina dagliga rutiner, och igen på kvällen när de kommer hem från arbete eller skola. Så mellan 07:00 och 09:00 samt mellan 17:00 och 20:00 är elen vanligtvis som dyrast.

Men vad om dagen? För de som inte är nattugglor eller inte vill tvätta kläder mitt i natten, kan det vara bra att veta att elpriset oftast börjar sjunka efter 09:00 och börjar stiga igen efter 16:00. Den billigaste elen under dagtid finner du vanligtvis mellan 12:00 och 15:00, även om den inte är lika billig som nattpriserna.

För att dra nytta av dessa varierande priser är det viktigt att ha ett timprisavtal för din el. Med denna typ av avtal följer ditt elpris de faktiska förändringarna i elpriset timme för timme. Många elbolag erbjuder möjligheten att övervaka dessa priser i realtid genom sina webbplatser eller appar, vilket gör det enklare för konsumenter att ta beslut om när de ska använda sina största energikrävande apparater.

Håll koll på din elanvändning så kan du spara mer

För att verkligen sänka elkostnaden är det viktigt att ha en koll på hur, var och när ditt hem förbrukar som mest el. Speciellt stora apparater som kyl och frys kan dra mycket el om de är äldre eller inte särskilt energieffektiva. En bra energimätare ger dig viktiga insikter och realtidsdata om din elanvändning. Genom att övervaka din förbrukning kan du identifiera mönster och justera din förbrukning därefter. El kostar olika mycket olika tider på dygnet, och när du får bättre koll på hur du använder el kan du även planera din elanvändning på ett sätt som drar nytta av det.

Förnybara energikällor kan sänka din elkostnad hemma

Vindkraftverk på en åker

Ett sätt att sänka sin elkostnad är att investera i förnybara energikällor, som solpaneler eller vindturbiner. De här teknologierna har blivit alltmer prisvärda och tillgängliga för allmänheten de senaste åren. Förnybar energi från en egen energikälla kan minska din elkostnad på sikt, och kan också ge dig möjligheten att sälja ditt överskott tillbaka till elnätet, vilket ger en ännu bättre kalkyl.

Genom att investera i förnybara energikällor bidrar du även till en mer hållbar och renare energiproduktion, vilket minskar det totala beroendet av fossila bränslen. På lång sikt kan detta leda till en minskning av koldioxidutsläpp och andra växthusgaser, något som är en avgörande del i kampen mot klimatförändringarna. Att använda förnybar energi ökar även värdet på din fastighet, och kan vara en fördel om du funderar på att sälja ditt hem i framtiden.

Att spara el kan öka din bostads värde

Ett tradtionellt gult svenskt hus nära en skog

När man tänker på att förbättra sitt hem för att öka värdet inför en eventuell försäljning, så tänker de flesta på sådant som att måla om, styla, inredningen eller att renovera ut kök och badrum. Men energibesparingar i hemmet kan också vara en viktig faktor när det kommer till att öka bostadens värde.

Energiförbättringar leder inte bara till lägre elräkningar för dig, utan även för framtida bostadsägare. Detta är attraktivt och lockar köpare som är medvetna om både ekonomi och miljö. Med en växande miljömedvetenhet blir energieffektiva och gröna hem allt mer eftertraktade. Bostäder som har ett lågt koldioxidavtryck kommer att ha en allt större fördel på marknaden.

Energieffektiva hem är dessutom ofta bekvämare hem. Välskötta fönster som inte drar, ordentlig isolering som håller temperaturen jämn, och energieffektiv uppvärmning bidrar till ett behagligare inomhusklimat. Att spara el hemma är alltså inte bara bra för miljön för din plånbok idag, utan det kan också löna sig när det är dags att sälja din bostad. Genom att påvisa de förbättringar du har gjort och hur de sänker elkostnaden, kan du övertyga potentiella köpare om att ditt hem är ett prisvärt och miljövänligt val.

Spara el hemma är en vinst för både miljön och ekonomin

Att spara el hemma och att sänka elkostnaden är inte bara bra för ekonomin, det är en viktig insats för vår planet. Ofta handlar det om att lägga om små vanor, och göra smarta val i vardagen. Sammantaget kan en rad mindre förändringar göra en väldigt stor skillnad i din totala elförbrukning.

Små besparingar adderas snabbt ihop till en märkbara sänkning av din kostnad. Om du dessutom väljer att investera i förnybar energi hemma, så kommer dina ansträngningar ha en märkbar effekt på din ekonomi, både idag och över tid.

En världskarta där allting är grönt

Elen är billigast när den inte används

Det bästa sättet att spara pengar på elräkningen är dock det mest självklara sättet: att inte använda el alls. Detta är självklart omöjligt för nästan alla i Sverige, men teorin bakom denna tanke är lika nyttig för det. All elektronik i hemmet drar el och om du stänger av sådant som du inte använder kommer den totala elförbrukningen att gå ner och din elräkning bli lägre. Släck lampan i rum som står tomma, stäng av teven när du går ner till tvättstugan och stäng av tv-spelskonsolen helt istället för att ha den i stand-by läge och spara pengar på elräkningen samtidigt som du är lite extra snäll mot miljön.

Modal Trigger