Inreda balkong
26 juli 2022

Inreda balkong – Tips och inspiration

Här har vi samlat tips och inspiration för dig som behöver lite hjälp med att inreda din balkong. Vill du ha en mysig uteplats att sola på under sommaren? Är du ute efter en liten mini-trädgård på sjätte våningen? Eller är balkongen där du och dina vänner tar en fika när ni ses hos dig? Du kanske är på utkik efter en bostadsrätt med en perfekt balkong? Oavsett vad du vill använda din balkong till kan du hitta massvis av tips om balkong inredning här!

Inred balkongen efter din favoritsyssla

Vad du har tänk göra på din balkong är självklart även det som påverkar hur du inreder din balkong mest. Vissa av oss spenderar hela dagarna på balkongen när vädret tillåter det medan andra bara använder balkongen som ett extra utomhusförråd. Därför är det viktigt att du först funderar på hur din balkong kommer att användas innan du åker ut och köper nya balkongmöbler eller blomkrukor.

Ta även reda på eventuella regler du har där du bor. På vissa balkonger får man t.ex. inte ha blomlådor som hänger utanför balkongräcket medan andra hyreshus och bostadsrätter tillåter elektrisk grill på balkongen. Det är därför viktigt att du tar reda på vad som gäller för just din balkong.

Större balkonger har enorm potential

För dig som har en stor balkong är möjligheterna oändliga. Med rätt balkong inredning kan du få en extra matplats på balkongen där du och familjen kan äta middag på sommarkvällar eller inreda med härliga sittsäckar och små fikabord för att få din  egen privata lounge hemma i lägenheten. En hängmatta är alltid ett smart val på större balkongen och de går att hänga upp  eller lägga undan på några sekunder vid behov. Möblera efter vad du föredrar att göra på din balkong men kom ihåg att möblerna är för funktion men det är de små detaljerna som gör en balkong komplett.

Att inreda med mjuka kuddar och filtar ger din balkong en mysigare aura som gör den extra mysig. Ett kallt grått balkonggolv varken ser eller känns trevligt under fötterna, något som är lätt fixat med en mjuk konstgräsmatta eller vackra trallrutor. Är din balkong inglasad har du ännu fler möjligheter och kan inreda för året-runt användning med en infravärmare eller elektriskt element.

Även små balkonger kan ha olika stora fördelar

Det finns många olika storlekar när det kommer till balkonger och det är ofta de minsta balkongerna som är krångligast att inreda. Därför har vi här några smarta tips för dig som har långsmal balkong eller liten balkong. Eftersom du har begränsat med golvyta på mindre balkonger är det smart att ha möbler med dubbla funktioner.

En bänk med dold förvaring under sittdynan är alltid ett smart val. Hopfällbara möbler eller möbler som går att stapla på varandra är perfekta för en liten balkong. Stolar som fälls ihop och tar minimal plats i hörnet eller ett set med 4 pallar som går att stapla på höjden både sparar plats och ger dig möjligheten att plocka trolla fram fler sittplatser när vänner och familj kommer på besök.

Förvaring på balkongen

När det kommer till förvaring är det även smart att använda alla ytor av balkongen. Blomlådor och förvaringsboxar som går att hänga på väggen eller balkongräcket är riktigt smidiga val. Vill du ha hyllor är det högt och smalt som gäller. Ju mindre golvyta dina förvaringsmöbler tar desto mer plats har du över till annat.

En fransk balkong kan vara för liten för riktiga utemöbler, men med lite smart tänk kan du förlänga din franska balkong in i lägenheten och njuta av solen och härliga sommarvindar. Med ett par hopfällbara stolar som står ute på balkongen kan du få en liten mysig fikahörna med solljus genom att sitta framför den öppna balkongdörren. Med lite belysning som hänger på balkongräcket kan du göra din lilla franska balkong minst lika mysig som en större balkong.

En egen oas utanför dörren med massor av växter

Vem vill inte ha en privat oas av blommor och gröna växter utanför fönstret? Även om du bor högt upp i ett lägenhetshus kan du ha en egen liten trädgård där du kan odla dina favoritväxter och grönsaker som små chilifrukter eller tomater. En balkong är en perfekt plats för ett miniväxthus där du kan plantera vackra blommor som du plockar in i lägenheten under vintern. Sätt upp ett rutnät på en av väggarna och du kan odla växter på höjden; spara plats på golvet och ge din balkong en cool design.

Något som blivit extra populärt på sistone är urban gardening som är just att ha en egen trädgård på balkongen, även om man bor mitt i stan. Att odla sina egna örter och kryddor gör att du alltid har tillgång till färska, väldigt närodlade råvaror men det är även bra för själen att “skapa” sin egen mat från jorden.

Det är dessutom bättre för miljön om fler odlar sin egen basilika på balkongen istället för att gå och köpa torkade örter i mataffären. Du kan även hitta hyresrätter med samma känsla av en urban garden mitt inne i staden.

Din balkong är din alldeles egna uteservering

Något som händer varje år är att vi svenskar flockas till uteserveringarna på stan så fort solen tittar fram under våren. Det är en härlig känsla att sitta i solen och ta en fika eller ett glas öl med vännerna på favoritstället. Något som är ännu bättre är att ha en alldeles egen uteservering som du kan bjuda in vännerna till.

Med rätt balkong inredning, smart planering, ett par fina gröna växter och en mängd mysiga kuddar och filtar kan du skapa en uteservering hemma som slår caféerna på stan alla dagar i veckan. Bjud på fika, middag eller fest och förvandla din balkong till vännernas nya favorithak!

Modal Trigger