Inredning inspiration
1 augusti 2022

Inredning inspiration – Inred ditt hem vackert, praktiskt och hållbart med våra tips

För att din lägenhet ska kännas som ett hem behöver du lägga lite tanke på inredningen. Inredning som speglar din personlighet samtidigt som den täcker dina behov i vardagen. Med lite inredning inspiration kan du få en  hemtrevlig lägenhet som du trivs i. Ditt hem är trots allt den platsen där du ska kunna slappna av och känna dig hemma. Inredningen i ditt hem är därför otroligt viktig och med lite tid och eftertanke kan ditt hem få en total makeover, utan att det kostar flera månadslöner.

Här har vi samlat våra bästa tips för att hjälpa dig med inredning och även försökt belysa en del detaljer som ofta glöms bort när vi köper inredningsdetaljer. Från hallen och vardagsrummet till badrummet. I denna artikel hittar du inredning inspiration till alla rum i hemmet. För tips om balkonginredning kan du även läsa denna artikel (länk till balkong inredning).

Sätt din personliga prägel i hemmet

Ditt hem är inte bara en bostad. Det är som ett galleri som visar vem du är. Dina favoritfärger, former och inredningsstilar är detaljerna som visar besökare vem du är, så fort de kommer in i lägenheten. Älskar du 50-talet och färgglada soffor och dukar? Är du mer modern och föredrar stilrena linjer med diskreta toner? Du bestämmer själv hur ditt hem ska se ut och det är dina personliga preferenser som avgör hur just ditt hem ska se ut.

Som tur är bor vi i ett land där vi enkelt kan hitta inredning inspiration i olika möbelvaruhus och inredningsbloggar. IKEA har alltid varit en stor inspiration till hur svenskarna inreder sina hem och det är minst lika sant nu som det var för 50 år sedan. Men idag finns fler exklusiva designbutiker som riktar in sig på specifika stilar. Om du behöver hitta din personliga stil kan du besöka dina lokala möbelvaruhus och se vilka stilar som väcker ditt intresse.

Ljus gör stor skillnad

I Sverige är de flesta av oss vana vid mörker. Solen tittar inte fram lika ofta som man ofta vill vilket innebär att ljuskällorna i ditt hem är extra viktiga. Då menar vi inte bara att hänga en taklampa i varje rum för att lysa upp rummet. Nej, ljus kan göra så mycket mer för ditt rum och din inredning än många känner till. Olika sorters ljuskällor i olika delar av rummet kan göra att ett rum känns mysigare, hemtrevligare och till och med större. Testa själv, ställ olika sorters lampor i olika rum och ha olika kombinationer tända för att se hur hela rummet förändras av olika ljuskällor.

I badrummet är taklampor med vitt ljus i kombination med en ljuskälla ovanför badrumsspegeln alltid praktiskt. Det vita ljuset hjälper dig att vakna på morgonen och ljus vid spegeln gör det lättare att göra dig i ordning innan du lämnar hemmet. I köket är också vitt ljus att föredra, särskilt över köksbänken, medan varmare toner av ljus är perfekta runt matbordet. Ha gärna en lågt hängande taklampa ovanför matbordet för en hemtrevlig känsla när ni sätter er ner för att äta.

I vardagsrummet och sovrummet kan flera ljuskällor i hörnen göra mycket för inredningen. En bordslampa vid soffan kan göra filmkvällarna extra trevliga och en golvlampa som är riktad mot taket kan ge rummet en behagligare atmosfär. Tack vare moderna lågenergilampor är det inte heller särskilt dyrt eller farligt för miljön att ha flera lampor tända samtidigt.

Det är detaljerna som gör helheten

En vacker soffa är inte komplett utan ett par mjuka kuddar och en filt eller pläd. I sovrummet har vi ofta många dekorationskuddar och nattduksbord med små lampor och kanske en fotoram med bilder på nära och kära. Det är dessa små detaljer som kan förvandla ett trist rum till en hemtrevlig oas. Ett par personliga foton eller vackra tavlor på väggarna kan verkligen göra en enorm skillnad för ett rum och kostar inte särskilt mycket.

Filtar, kuddar och plädar är både praktiska under kyliga höst- och vinterkvällar, men ger även hemmet en känsla av att någon faktiskt bor här. Välj filtar och kuddar i dina favoritfärger eller i de färger som passar perfekt med dina befintliga möbler. Många har ofta flera matchande kuddar och en enda kudde som sticker ut med en udda design eller i en helt annan färg än resten av rummet.

Att ha fler än en matta  kan också vara riktigt snyggt, om du har ett stort vardagsrum med mycket golvyta. Det är med små detaljer som dessa som du kan använda för att göra ditt hem unikt.  Med mer tyg i hemmet dämpar du även eventuellt eko.

Ett par krukor med gröna växter i badrummet är ett perfekt sätt att göra att badrummet känns lite mindre sterilt. Även här kan lite tyg göra stor skillnad; välj till exempel en tvättkorg i korg i rotting med en tygpåse på insidan eller ställ en handduksstege i hörnet där du hänger dina rena handdukar. En skål med potpourri eller en fin ljusstake är också små, men effektiva, detaljer som lyfter badrummet.

Hållbar inredning för en bättre framtid

Många av oss väljer ofta det miljövänliga alternativet när vi är i matbutiken eller när det är dags att ge till välgörenhet. Men kan du även inreda hållbart och miljövänligt hemma? Genom att inreda långsiktigt och inte följa trender blint kan du vara mer klimatsmart när du inreder din lägenhet.

Varje sak du köper till ditt hem bör vara något som du kan se dig själv ha för livet. Köp inte saker på impuls utan lägg tid och tanke på varje inredningsdetalj du köper, så att du inte blir en sådan person som köper nya prylar var och varannan månad bara för att du inte riktigt tänkte efter innan du la massa pengar på en fåtölj eller en bänk som inte passar in i ditt hem. Du kan hitta din perfekta bostadsrätt eller hyresrätt på Slättö för att skapa din dröminredning.

Ett annat tips för att inreda klimatsmart är att handla på second hand. Att köpa begagnade möbler och inredningsprylar är en riktigt bra metod för att minska din påverkan på vår planet och du sparar dessutom pengar genom att köpa begagnat. Att gå i second hand butiker kan ge dig enorm inspiration och du kommer med all sannolikhet hitta inredningsdetaljer i dessa butiker som du inte kan hitta i vanliga möbelvaruhus.

Second hand är även perfekt för dig som gillar retro-stil och vill inreda ditt hem med inspiration från 60-, 70, eller 80-talet. Se även till att försöka sälja eller donera dina gamla möbler och prylar för att ge andra personer chansen att få nytta av dina gamla saker. Tillsammans kan vi skapa en bättre framtid och just du kan göra stor skillnad.

Modal Trigger