Bild på överlämnande av nycklar till bostad.
12 augusti 2022

Borgensman Hyresrätt – När behövs det?

När du ska skriva hyresavtal för en lägenhet kommer din hyresvärd, i detta fall Slättö, att göra en kreditupplysning. Om det bedöms att du inte kommer att ha råd att betala din hyra enligt avtalet, till exempel för att du har för låg inkomst,  kan du bli nekad lägenheten. I dessa situationer kan du använda dig av en borgensman för att försäkra hyresvärden om att hyran kommer att betalas i tid varje månad.

Vad är en borgensman?

Om du som söker lägenhet inte har tillräckligt hög inkomst eller har för många befintliga lån och kostnader kan du bli nekad att teckna hyresavtal. Detta är en bedömning som görs efter att hyresvärden har gjort en kreditupplysning för att se hur din ekonomiska situation ser ut. Om hyresvärden bedömer att du inte kommer att ha råd med att betala hyran kan du använda dig av en borgensman för att teckna avtalet och få din hyreslägenhet.

En borgensman för hyresrätt är som en typ av försäkring för att din hyra kommer att betalas varje månad. Om du som hyresgäst inte betalar din hyra i tid har värden rätt att kräva pengarna från din borgensman. Hyresvärden gör även en kreditprövning din borgensman innan kontraktsskrivningen, för att säkerställa att han eller hon har råd med borgenärskapet och kan betala din hyra om du själv inte skulle ha råd.

När behövs en borgensman för hyresrätt?

Du behöver en borgensman för hyreslägenhet om det bedöms att du inte har råd att betala hyran enligt ditt hyresavtal. Innan du skriver hyreskontrakt gör hyresvärden en kreditupplysning där de kan se om du har några befintliga lån eller andra skulder. I kreditupplysningen syns även din inkomst från det föregående året samt om du har skulder till Kronofogden.

Om din inkomst är för låg eller du har en eller flera stora skulder som du behöver betala av varje månad kan du trots detta skriva hyresavtal med en borgensman. Även din borgensman måste självklart visa att han eller hon har råd att betala hyran om du inte skulle ha råd. En borgensman behövs alltså i de situationer du vill teckna ett avtal men du, på egen hand, inte bedöms ha råd att betala hyran.

Vilka skyldigheter har en borgensman för din hyresrätt?

Vad händer om det skulle uppkomma skador i lägenheten som du inte har råd att betala?

När du tecknar ett hyresavtal med en borgensman har borgensmannen samma skyldigheter som hyresgästen. Både när det gäller både betalning av hyra samt ansvar för eventuella skador och fel som orsakats av dig när du bor i lägenheten. Detta enligt hyreslagen.

Det finns dessutom inget maxtak för hur många månaders hyror eller hur hög summa som borgensmannen kan komma att bli skyldig som hyresgästen inte betalar sin hyra. I de fall då hyresgästen inte betalat sin hyra meddelas borgensmannen om detta via det inkassobolag vi samarbetar med.

Hur länge gäller ett avtal med borgensman för hyresrätt?

Ett hyresavtal med borgensman gäller i minst två år. Tidsgränsen gäller borgenärskapet och inte själva hyresavtalet som gäller tills det sägs upp av antingen hyresvärden eller hyresgästen.

Om hyresgästens ekonomiska har förbättrats efter två år kan han eller hon säga upp borgenärskapet och själv stå på hyresavtalet utan borgensman. När borgenärskapet sägs upp görs en ny kreditupplysning för att bedöma om hyresgästen har råd att betala hyran, precis på samma sätt som innan den ursprungliga kontraktskrivningen.

I vilka situationer är det bra att ha en borgensman för hyresrätt?

Om du är ung och precis börjat jobba är din ekonomiska situation förmodligen inte tillräckligt stabil för att kunna teckna ett hyresavtal. I dessa situationer går ofta föräldrar i borgen för sina barn så att de kan teckna avtal för sin egen lägenhet. I vissa fall används även borgen när ett par flyttar ihop för att testa att bo sambo men den ena partnern vill behålla sin egen lägenhet. Om den som ska stå på hyresavtalet inte bedöms ha råd med hyran kan partnern vara borgensman för avtalet. Att vara borgensman för någon är att hjälpa personen att teckna ett avtal för något som han eller hon inte bedöms ha råd med. Men du som går i borgen för någon behöver alltid komma ihåg att du skriver på för att stå för kostnaderna om hyresgästen inte skulle ha råd med sin hyra eller andra kostnader.

Kan en borgensman för hyresrätt ta lån under borgenärskapet?

En viktig faktor att komma ihåg när man går i borgen för någon är att detta påverkar borgensmannens kreditvärdighet. Om borgensmannen till exempel behöver ta ett lån eller teckna ett eget hyresavtal kommer borgenärskapet att synas på hans eller hennes kreditupplysning. Innan du går i borgen är det därför viktigt att förstå tänka långsiktigt och avgöra om ditt borgenärskap kommer att påverka dina egna framtidsplaner. Det går självklart att säga upp ett borgenärskap men först efter minst två år efter kontraktskrivning.

Modal Trigger