Miljöpåverkan
22 juli 2022

Miljöpåverkan – Hur påverkas miljön

Här hos Slättö är vi väldigt vårt klimat och jordens framtid på största allvar och jobbar ständigt med att minimera vår miljöpåverkan. Vi strävar alltid efter att erbjuda ett bekvämt boende som har en positiv inverkan på miljön i närområdet och ger våra boenden rätt förutsättningar för att leva miljövänligt.

Slättö och miljöpåverkan

När vi planerar, designar och bygger våra bostadshus är miljöpåverkan alltid i fokus. Från första planeringsmötet till slutförd konstruktion strävar vi efter att minimera bostadshusets påverkan på miljön. Detta kan du själv se i flera av våra nybyggda lägenheter över hela landet som har massor av detaljer som är till för att minska husets miljöpåverkan.

Från gemensamma växthus där boenden kan odla sina egna grönsaker till energieffektiv arkitektur som drar ner elförbrukningen i hela huset. Men vi kan alltid göra mer och här vill vi ta upp ett par ämnen som vi tycker att alla borde känna till och tips som kan hjälpa dig leva ett mer miljövänligt liv.

Välj en miljövänlig elleverantör

När du tecknar elavtal för din lägenhet (eller din sommarstuga) kan du med din plånbok rösta för miljövänlig elproduktion. Genom att välja att köpa el som kommer från miljövänliga energikällor hjälper du till att få elbolagen att tänka mer på deras egen miljöpåverkan. El som kommer från förnybara källor är alltid bättre för miljön eftersom produktionen inte tar från jorden eller påverkar atmosfären negativt. Titta efter märkningen “Bra Mijlöval” när du väljer elbolag.

Källsortering och återanvändning

Hur du hanterar ditt hushållsavfall påverkar drastiskt din och din familjs miljöpåverkan. Genom att källsortera soporna kan ni hjälpa samhället återvinna material och ämnen som då inte behöver utvinnas ur jorden igen. Allt från plast, papper och kartong till glas och batterier går att källsortera och varje gång du slänger sopornakan du göra det med gott samvete om du sorterat rätt.

Att återanvända istället för att slänga saker är även det riktigt bra för miljön. Kasta inte gamla kläder som barnen växt ur, donera istället till vänner, familj eller välgörenhet. Fick du hem maten i en plastlåda när du beställde mat? Diska ur lådan och använd som matlåda för att ta med lunch till jobbet. Köper du alltid disk- och tvättmedel i plastflaskor? Börja istället spara dina plastflaskor och köp förpackningar med påfyllning så att du inte använder lika mycket hårdplast.

Elförbrukning & miljöpåverkan – Lägre elräkning är bra för plånboken och miljön

Alla har förmodligen någon apparat eller lampa hemma som står på trots att ingen är hemma. Eller så kanske du har en väldigt gammal dammsugare eller vitvara som helt själv drar mer el än 30 nyare modeller. Att dra ner på din elräkning gör inte bara att du har mer pengar på bankkontot, det sänker även din miljöpåverkan.

Att köpa en ny torktumlare eller dammsugare kanske känns som en dyr investering när du har en gammal modell som fortfarande fungerar hyfsat bra. Men faktum är att väldigt gamla vitvaror drar extremt mycket mer el än nyare modeller. Detta innebär att du tekniskt sett kan tjäna på att köpa en ny, fin torktumlare eller dammsugare. Din nya vitvara kommer att dra mindre el varje gång den används och sänka din elräkning samtidigt som du har gjort ett bra val för miljön.

Du kan tydligt se energimärkningen på alla vitvaror som säljs i Sverige idag, både på nätet och i butik. Köp alltid produkter som är märkta A eller högre (A+++). Du kan alltid prata med personalen hos din lokala vitvaruåterförsäljare om vilka vitvaror som drar minst el och var minst miljöpåverkan. Kom också ihåg att skrota dina gamla vitvaror och hushållsapparater på rätt sätt så att materialet i dessa kan återvinnas.

Skippa standby och använd ännu mindre el

Det har visats i undersökningar att upp till 10 procent av svenska hushålls totala elförbrukning går till apparater som är i stand by-läge. Dra ner på elförbrukningen massivt genom att helt stänga av TVn och dra ur mobilladdaren ur väggen.

Använd mindre varmvatten

Något som alla kan göra för att sänka sin miljöpåverkan är att dra ner på förbrukningen av varmvatten. Det här kan du göra genom att stänga av duschvattnet när du tvålar in dig eller fylla diskhon med vatten när du diskar. Passiva, och väldigt effektiva, sätt att använda mindre varmvatten är att byta till moderna snålspolande munstycken i kranarna. Har du en miljövänlig diskmaskin hemma kan det vara bra att veta att en fullastad diskmaskin drar mindre energi än om du diskar för hand med varmvatten.

Köp produkter med låg miljöpåverkan

När du handlar tvättmedel, diskmedel eller andra hushållsprodukter kan du aktivt välja produkter som är ekologiska och skonsamma för miljön. Du kan bland annat titta efter samma “Bra Miljöval”-märkning som när du väljer elbolag. Detta är Naturskyddsföreningens egen miljömärkning och visar dig vilka produkter som har minst miljöpåverkan.

Slättö – Minska din lägenhets miljöpåverkan

Vi bör alla sträva efter att leva så miljövänligt som möjligt. Vi människor påverkar miljön med alla val vi gör och det är upp till var och en att göra de bästa valen för vår planets framtid. Vilka produkter du använder, vilka elartiklar du köper och hur du hanterar dina sopor påverkar alla hur stor miljöpåverkan ditt hushåll har. Genom att göra ett par små förändringar eller bara tänka lite mer miljövänligt när du handlar kan du drastiskt minska din och din familjs miljöpåverkan.

Bor du i ett Slättö bostadshus har du redan gjort ett positivt miljöval. Våra bostadshus är byggda med miljön i åtanke och vi försöker alltid att göra mer för att våra byggandet ska vara ännu skonsammare mot miljön. Allt från större cykelgarage till laddstationer till elbilar på våra parkeringar, boende hos Slättö har alla förutsättningar för att kunna leva ett så miljövänligt liv som möjligt. Följer du dessutom alla våra råd i denna artikeln kan du och ditt hushåll ha en positiv miljöpåverkan och bidra till en bättre framtid.

Modal Trigger