Inredning höst
19 augusti 2022

Inredning höst – tips för en hemtrevligare höst

Under sensommaren när hösten är runt hörnet är det dags att boa in sig och skapa en hemtrevlig känsla hemma så att man kan spendera mer tid inomhus utan att känna sig instängd. Med tända ljus och varma filtar kan du mysa hemma när det är grått och mulet ute och med våra tips kan du skapa en härligare känsla hemma som förhoppningsvis kan hjälpa dig att undvika höst och vinter-deppigheten.

Under de mörkare årstiderna är det alltid smart att inreda med fokus på glädje och värme. Det är mörkt och kyligt ute och det ska kännas skönt att komma hem till sin lägenhet, så att man kan samla krafterna och återhämta sig från en lång dag utan solsken. Många kopplar inredning höst till starka färger i kontrast med ljusa filtar och plädar i kombination med många ljuskällor som lyser upp hemmet och ger dig energi.

Pläden har blivit ett måste i alla hem

Plädar finns idag i alla möjliga former, material  och färger. Du kan hitta en pläd i din favoritfärg eller en färg som matchar din inredning perfekt. Det kan vara smart att ha en hel hög med plädar i olika material så att du kan använda de färgglada materialen som inredningsdetaljer medan de ljusare, gladare plädarna kan hålla dig varm under kyliga kvällar i TV-soffan. Pläden passar lika bra som en trendig inredningsdetalj i fotändan av sängen som i soffan.

Vare sig du tycker om fluffiga plädar i konstpäls eller bomullsplädar i mustiga toner kan du hitta gott om alternativ både på nätet och i din lokala inredningsbutik. Pläden har blivit en sån vanligt förekommande inredningsdetalj att de även säljs hos byggvaruhandlare och lågpriskedjor. Ett tips är att kombinera riktigt lyxiga plädar i mjuka material med vanliga plädar som du inte behöver vara lika försiktig med. En pläd är dessutom riktigt bra att ha i sängen om du är lite frusen och behöver ett extra täcke. Om du är på utkik efter en mysig lägenhet som ger de perfekta förutsättningar för höstmys kan du se våra hyresrätter här.

Inred sovrummet mysigare

Något som ofta händer under höst och vinter är att vi spenderar lite mer tid i sovrummet. Film-kvällen flyttas från TV-soffan till sängen med dator eller surfplatta och vi tar gärna en kopp te och läser en bok i sängen istället för att gå ut på stan. Därför är det extra härligt när man inreder sovrummet för hösten med lite extra fokus på mys och lugn.

Har du redan en inredningsstil som du vill utöka eller börjar du om på nytt? Om du bara vill göra din befintliga inredning mysigare kan du skaffa ett par fluffiga kuddar med fuskpäls, en ryamatta på golvet och tända ett doftljus som du ställt på nattduksbordet.

Är du helt nyinflyttad och inreder från steg 1 har du många fler valmöjligheter. Börja med att välja ett tema för ditt sovrum. Många gånger har man samma tema genom hela lägenheten, men det här är inget måste och om ditt sovrum är en privat del av ditt hem kan du praktiskt taget inreda precis som du vill, oavsett om rummet matchar med eller helt går emot resten av lägenheten.

Sängen är ju självklart den centrala delen av ditt sovrum. Förutom säng är det alltid bra att ha minst en annan sittplats som t.ex. en bekväm fåtölj eller en lång bänk vid fönstret med mjuka kuddar att luta sig mot. Häng upp foton eller konst som hjälper dig att slappna av eller påminner dig om lyckliga minnen så att du är omringad av positivitet. Plädarna vi redan nämnt spelar en stor roll i att göra sovrummet extra mysigt, särskilt under kalla höstkvällar.

Trendiga lampor lyser upp i höstmörkret

Eftersom hösten är en mörk och vädermässigt dyster tid är det även en årstid då dina lampor i hemmet är extra viktiga. Alla rum har ju en taklampa för ljus men genom att skaffa flera ljuskällor, som lyser upp rummet från olika håll, kan du skapa en helt annan känsla i ett rum. Testa själv, ställ en golvlampa och en bordslampa i samma rum och tänd och släck för att se hur rummets atmosfär totalt förändras beroende på var ljuset kommer ifrån.

Du kan installera LED-ljuslister i taket eller på en vägg för att skapa ett ljus i rummet som inte är möjligt med traditionella lampor. Många LED-lampor kan även ändra färg, vilket låter dig välja precis den färgton i rummet som passar ditt humör. Golvlampor som är riktade mot taket sprider ljuset genom rummet på ett helt annat sätt än taklampan och om du har skapat dig en liten läshörna i sovrummet är det alltid praktiskt att ha en läslampa som gör det lättare att fokusera på din bok.

Skapa stämning i köket

Har du ett stort köksbord som står tomt när du inte äter? Då har du en möjlighet att förvandla din matplats till en vital del av din inredning, särskilt under höst- och vintermånaderna. När man tänker inredning höst, vinter och mörker tänker man oftast även på levande ljus och en färgglad duk. Dekorera bordet med en lykta och ett stort ljus, eller en ljusstake med flera långa ljus i en färg som matchar resten av ditt kök. Skaffa en duk i en färg som är i direkt kontrast med bordets färg.

Lägg till lite natur i form av en grön växt eller en liten bukett blommor och vips så har ditt stela matbord förvandlats till något som känns inbjudande och glädjesprakande. Häng upp en taklampa med en varm ljuston lågt ovanför bordet för att dra ännu mer uppmärksamhet till din dekoration. Här kan du läsa om vanliga frågor och svar när det gäller att hyra hos Slättö.

Trä och jordiga färger

En inredningsstil som passar perfekt just under hösten är kombinationen av jordiga färger och möbler eller dekoration i trä. En skål i trä med mörkröda rosenblad på en beige duk är en klassisk färgkombination som är perfekt på hösten. Mörkgråa handdukar som hänger på träkrokar i badrummet är även det något som alltid ser bra ut.

Ett par ramar i mörkt, naturligt trä med svartvita foton ser både stilrent ut och kan göra att en blank vit vägg känns komplett och ger ditt hem en trevligare ton. Ditt hem kanske redan är inrett med färgglada toner och fokus på glansiga material, men även i detta fall kan en liten detalj i naturlig trä föra samman hela din inredning genom att skapa en liten kontrast som får resten av hemmet att se ut som en perfekt kombination av stil och mode.

Modal Trigger