Fem tips till att få mer plats i ditt kök
3 augusti 2022

Fem tips till att få mer plats i ditt kök

När det kommer till smart förvaring i kök finns det otroligt många fiffiga knep som hjälpa dig att få mer plats i köket. Vare sig det är att inreda med moderna lösningar eller använda de ytorna som många glömmer bort, kan du få både mer förvaringsmöjligheter och få mer golvyta för dig att navigera när du lagar middag eller har vännerna på besök.

Följ våra fem tips om förvaring kök för att göra så att ditt kök känns större och hitta smartare förvaring för de köksverktygen du använder mer sällan.

Förvara på höjden och få mindre ytor att städa

Det absolut bästa tipset för både stora och små kök är att ta tillvara på de ytor som många glömmer bort existerar. Ytorna mellan taket och kyl, frys samt skåp brukar de flesta endast lägga märka till när det är dags att storstäda på våren. Men med lite smart inredning kan du ge dig själv extra förvaringsmöjligheter samtidigt som du kan gömma undan sådant som du inte använder särskilt ofta.

Har du en köksmaskin med dussintals tillbehör som du bara använder någon gång per år? Har du flera stora kastruller som bara behövs under jul och midsommar? Installera ett skåp ovanför kylen och vips så har du genast mer plats i de lägre skåpen för saker du använder varje dag.

Budgetalternativet är att ställa dina saker ovanpå kyl, frys och skåp och täcka över dessa med en duk i en diskret färg som smälter in med köksinredningen.

Längst ner i köket finns massor av förvaringsytor

Om du inte hittar din lösning högst upp i köket kan du istället titta längst ner. Under köksbänken sitter ofta socklar som du kan byta ut mot lådor med push-öppning. Denna delen av köket är oftast det sista man tänker på när man letar efter förvaring kök och köksinredning men det finns gott om alternativ hos ditt byggvaruhus för dig som vill installera en smart sockellåda. Hu kan också ta en titt på våra olika projekt om du vill hitta en lägenhet som redan har gott om förvaring.

Kroken är din bästa vän

Både hos Ikea, Bauhaus och K-Rauta kan du hitta riktigt smarta lösningar som låter dig hänga upp all från vinglas till stekspadar för att spara plats i lådor och skåp. Det bästa med denna lösning är att du kan sätta upp smarta krokar under dina befintliga köksskåp eller på en ledig vägg, välj den lösning som passar ditt kök bäst.

Att hänga upp glas i taket ovanför en köksö ger även köket en bar-känsla som många uppskattar. Det finns även många krokar som du hänger på skåpdörren, antingen på insidan eller utanför, där du kan hänga upp allt från kökshanddukar till kärl för källsortering.

Skaffa en bänk för extra sittplatser

En bänk kanske inte låter som ett revolutionerande tips men bänkar tar mycket mindre plats än stolar och fyller ju samma funktion. En smidig bänk är både praktisk när du har gäster och behöver extra sittplatser och fungerar även som en smidig avlastningsyta när du bakar hemma.

Har du en köksö som ni brukar äta vid kan du måttbeställa en bänk som passar perfekt för just ditt kök och om du vill ha en bänk som går att ställa under köksbordet kan du hitta många olika modeller och storlekar hos sin lokala möbelbutik.

Byt ut skåpen mot lådor

Detta är mer för dig som bor i bostadsrätt och planerar att renovera köket eller letar efter en större lösning som ger köket en helt ny känsla. Traditionella köksskåp under köksbänken är inte särskilt praktiska jämfört med moderna lådor. Genom att ersätta ett skåp med två djupa lådor får du både mer praktisk förvaring och hittar dina kökstillbehör lättare när det är dags att laga middag. Om du hyr en lägenhet kan du läsa om hur det går till när man hyr hos Slättö.

Det är lättare att organisera i en låda än i ett skåp och du slipper sätta dig på huk och leta längst bak i ett skåp om du har smarta lådskåp. Du hittar både lådskåp och utdragbara lådor som döljer sig bakom skåpsluckor hos alla kökstillverkare idag.

Modal Trigger